The State Of Health Of Malaysian Managers - Ong , Joo Lee (2004)
Satu elemen genting dalam pencapaian Wawasan 2020 Malaysia ialah tenaga pekerja yang sihat. Akan tetapi, terdapat kekurangan maklumat tentang taraf kesihatan pengu'rus di Malaysia. Oleh yang demikian, objektif kajian ini ialah untuk mengisikan jurang yang ada dengan maklumat as as tentang isu dan faktor-faktor cara hidup penting yang menyumbang kepada tahap kesihatan fizikal dan mental pengurus di Malaysia. Model penyelidikan ini direkabentukkan untuk mengkaji bagaimana keempat pemboleh ubah utama, iaitu: sejarah keluarga, tabiat cara hidup kegiatan fizikal dan diet, jenis personaliti AlB dan persekitaran kerja mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental pen gurus di Malaysia. Peringkat kesihatan fizikal diukurkan melalui peringkat kekuatan fizikal yang meningkat daripada aktiviti fizikal terancang, indeks jirim badan (BMI), bilangan lawatan ke doktor dan cuti sakit akibat kurang sihat. Peringkat kesihatan mental diukurkan melalui peringkat kecemasan psikologi akibat ketekanan kerja. Data dikutip dengan kegunaan borang soalselidik yang diedarkan dan dikutip balik oleh penyelidik sendiri. Responden terdiri daripada mereka yapg memegang jawatan penyelia ke atas dan bekerja di Pulau Pinang. Keputusan kajian ini memmjukkan bahawa melebihi 80% pengurus di Malaysia kekurangan bersenam dan hanya 45% mempunyai indeks jirim badan (BMI) yang sempurna, iaitu: antara 19 hingga 23. Pada keseluruhannya, lebih kurang 50% pengurus mempunyai peringkat kesihatan fizikal di bawah tahap yang diperakukan. Secara umumnya, pengurus wanita mempunyai indeks jirim badan (BMI) yang lebih rendah dan lebih sihat secara fizikal berbanding dengan pengurus lelaki. A healthy workforce is an essential element for Malaysia to achieve Vision 2020. However, there is a dearth of information on the state of health of Malaysian managers. The objective of this study, therefore, is to fill this gap by providing some baseline information on the issue and the salient lifestyle factors contributing to the level of physical and mental health of Malaysian managers. The research model is designed to attempt to find out how the four major independent variables of familial history, lifestyle habits of physical activity and diet, personality type AlB and the work environment impact the physical and mental health of Malaysian managers. Physical health level was measured by the physical fitness level arising from regular physical activities, body mass index, the number of visits to the doctors and days off work due to illness. Mental health level was measured by the level of psychological distress resulting from job stress. Data was collected using selfadministered questionnaire distributed and collected from respondents working in organizations sited in Penang. Respondents were required to be in control of subordinates and holding managerial positions of supervisors upwards. Results of the study showed that over 80% of Malaysian managers under-exercise and only 45% are within the ideal BMI range of 19 to 23. Overall, approximately 50% of managers are below the recommended level of physical health. Generally, female managers have comparatively lower BMI and are physically healthier than their male counterpart.