Pengetahuan, Sikap Dan Amalan Golongan Terpilih Terhadap Pemakanan Untuk Kesihatan - Ong, Choon Kim (1999)

(untitled)
Tujuan kajian ini adalah untuk meninjau pengetahuan, sikap dan amalan pelajarpelajar perguruan dan kejururawatan terhadap pemakanan untuk kesihatan memandangkan Kempen Makan Untuk Kesihatan (1997), yang bertujuan untuk menwujudkan kesedaran, meningkatkan pengetahuan dan mempromosikan cara hidup sihat, masih terus dijalankan melalui media massa kontemporari. Aspek-aspek makanan dan pemakanan yang terlibat dalam kajian ini adalah pemahaman konsep, pengamalan cara makan yang diingini, mengubahsuai makanan, mengekalkan berat badan idaman, penlabelan makanan dan menyediakan pilihan makanan sihat di tempat makan. This exploratory study attempts to assess the student teachers' and nurses' knowledge, attitudes and practices towards healthy eating, in view of the Healthy Eating Campaign (1997) which aims to create awareness, increase knowledge and promote healthy living is still on~going through the contemporary mass media. The healthy eating aspects involved in this research is the understanding of concepts, practices of desired eating habits, modification of diets, maintaineace of the ideal body weight, labelling of food and the preparation of healthy food choices at the eating places.