Pelaksanaan Penyelenggaraan Produktif Menyeluruh (Tpm) Dalam Organisasi Industri Pembuatan: Satu Kajian Strategi Operasi - One, Yoon Seng (2001)

(untitled)
pcmbangunan teknologi pernbuatan yang begitu cepat serta penggunaan teknologi . infon11asi yang rneluas telah rnengakibatkan persaingan di antara organisasi bertarnbah sengit dan bcbas daripada sernpadan geografi. Untuk rnengekalkan daya saing, banyak orgal1lsaSl telah rnengarnalkan Penyelenggaraan Produktif Menyelurnh (TPM) dalarn organisasi rnereka s~bagai salah satu strategi utama untuk rnencapai kecernerlangan organisasi, terutarnanya dalarn rnenghasilkan barangan yang berkualiti dengan kos yang rendah. Rapid development of manufacturing technology and the wide spread application of infonnation technology have caused the competition in between organization become stiffer and free from the geographical boundaries. Therefore, many organization begin to implement Total Productive" Maintenance (TPM) as a major strategy in sustaining their competitive advantages and achieving organizational excellence, especially in producing high quality parts with a comparatively low cost.