Kesan Pengisi Kaolin Ke Atas Sifat-Sifat Pematangan, Mekanik Dan Kelakuan Pembengkakan Sebatian Getah Asli - Kamal, Nurul (2005)

(untitled)
Sifat-sifat pematangan, mekanik, kelakuan pembengkakan dan kajian morfologi getah asli (SMR L) dan getah asli terepoksida (ENR 50) terisi kaolin telah dikaji. Kesan pembebanan kaolin dan silika komersil (Vulkasil C), pelbagai saiz kaolin dan penggunaan agen pengkupel silana, Si 69 serta additif asid lemak minyak kelapa sawit (POFA) di dalam sebatian getah SMR L juga telah dikaji. Keputusan kajian menunjukkan yang sebatian getah SMR L terisi kaolin menunju~kan sifat-$ifat mekanik yang lebih baik tetapi masa skorj dan masa _. .... - . pematangan yang lebih panjang berbanding sebatian getah EN R . 50 terisi kaolin. Curing characteristics, mechanical properties, swelling behaviour and morphology of kaolin filled natural rubber (SMR L) and epoxidized natural rubber (ENR 50) compounds were studied. The effects of kaolin and commercial silica (Vutkasil C) loading, differen~ size of kaolin and the use of silane coupling agent, Si 69 and palm oil fatty acid additive (POFA) in SMR.L compounds were also examined. Results show that kaolin filled SMR L compounds exhibit better mechanical properties but longer scorch and curing times than kaolin filled ENR 50 compounds.