Genetic Polymorphisms In The CYP2A6: Implications For Inter-Individual Differences In Nicotine Metabolism - Musa, Nurfadhlina (2006)

(untitled)
Terdapat pelbagai bentuk CYP2A6. la memetabolismekan nikotina, kotinina dan sesetengah pro-karsinogen serta drug. Variasi dalam aiel CYP2A6 boleh mengurangkan risiko untuk merokok dan frekuensi bagi 'PM' adalah lebih rendah dikalangan penduduk Barat (Caucasion) berbanding penduduk Asia. Objektif kajian kami adalah untuk membangunkan kaedah genetik molekul dan analitikal bagi mengkaji kepelbagaian CYP2A6 di Malaysia. Subjek terdiri daripada dewasa yang sihat berketurunan Melayu, Cina dan India yang telah bersetuju menyertai kajian ini. DNA yang telah diesktrak daripada darah menggunakan kaedah 'saltingout' seterusnya digunakan untuk mengesan genotip CYP2A6 melalui kaedah PCR. CYP2A6 is polymorphic. It metabolizes nicotine, cotinine, several pro-carcinogens and drugs. Variant CYP2A6 alleles reduced risks for smoking and Caucasian have lower frequencies for the PM phenotype than Asians. The objective of our study was to develop analytical and molecular genetic methods for studying CYP2A6 polymorphism in Malaysia. Subjects were healthy adult Malays, Chinese and Indians who gave informed consents. DNA was extiacted from blood using salting out procedures and subjected to PCR-genotyping for CYP2A6.