Pembangunan Sistem Robot Menggunakan Kaedah Kejuruteraan Balikan - Mokhtar, Norsihan (2000)

(untitled)
Kemajllan dalam industri pengeluaran banyak disokong oleh penggllnaan sistem pembuatan berteknologi tinggi seperti sistem robot. Bagaimana pun, penggunaan teknologi robot oleh industri-industri tempatan khususnya industri kecil dan sederhana (IKS) adalah rendah disebabkan oleh jaktor kos dan kemahiran mengadaptasi teknologi terbabit. Pembangunan komponen robot secara tempatan boleh meningkatkan keupayaan IKS mengeluar dan mengaplikasi tekno!ogi mengikut keperluan-keperluan proses pengeluaran masing-masing. Penyelidikan ini pada asasnya bertujuan menyediakan suatu pendekatan rekabentuk semula yang sistematik menggunapakai peralatan-peralatan yang terhad bagi menghasilkan rekabentuk komponen-komponen robot. Pendekatan yang dipanggil Kejuruteraan Balikan menekankan aspek maklumatldata menyeluJ"uh mengenai produk untuk dijadikan asas rekabentuk semula yang mantap. The advancement of production industry is supported by the utilization of high technology manufacturing systems such as the robotic system. Anyhow. the use of robot technology in local industries especially in la-wand medium industries (IKS). is low due to factors associated to cost alld technology adaptation skills: The development of robot components locally would give lKS the ability to produce and apply the technology according to their manufacturing needs. The objective " of this research is basically to provide a systematic approach in redesigning robot components lIsing existing mamifacturing equipment. The approach which is called Reverse Engineering emphasizes on a complete product information/data in order to build a firm foundation for redesign work.