Rtes-30usm : Pengklonan Menerusi Perhimpunan, Ekspresi Dan Penilaian Penggunaannya Dalam Ujian IgG4-Elisa Bagi Mengesan Jangkitan Toksokara - Che Azmi, Norhaida (2008)

(untitled)
Tolksokariasis pada manusia adalah penyakit zoonotik yang disebabkan oleh jangkitan helmin Toxocara canis (T. canis) yang kebanyakannya berpunca daripada anjing dan T. cali daripada kucing. Sehingga kini, diagnosis makmal bagi jangkitan toksokara sangat bergantung kepada ujian serologi. Ini kerana ujian secara klinikal tidak cukup untuk membuktikan bahawa seseorang itu dijangkiti Toksokara. Walaupun terdapat banyak kit komersial di pasaran, namun kebanyakannya mempunyai tahap spesifisiti yang kurang memuaskan apabi/a digunakan di negara tropika seperti Malaysia. Ini kerana penduduk di negara tropika sering mengalami jangkitan bersama ("co-infection") daripada pelbagai helmin lain. Dalam usaha meningkatkan tahap spesifisiti bagi ujian diagnosis toksokariasis, satu pembangunan ujian asai untaian enzim imunosorben secara tak-Iangsung IgG4 (lgG4-EUSA) dilakukan melibatkan penggunaan antigen rekombinan TES::30USM (rTES-30USM). Human toxocariasis is a zoonotic disease caused by the helminths Toxocara canis (T. canis) from dogs and T. cati from cats. Currently, laboratory diagnosis of to :ocariasis mainly relies on serological tests. However the specificities of the current commercially available tests are still not satisfactory especially for use in tropical countries where coinfections with other helminthes are common. In an effort to develop a serological assay with improved specificity for the detection of Toxocara infection, an IgG4-ELlSA which employed TES-30USM recombinant antigen (rTES- 30USM) was developed.