Pembangunan Dan Penilaian Kaedah Pcr-Elisa Dalam Pengesanan Jangkitan Brugia Malayi - Azahri, Noor A'shikin (2001)

(untitled)
Penyakit . filarisis limfatik yang juga dikenali sebagai "penyakit orang miskin" merupakan penyakit yang boleh menyebabkan kerosakan dan kecacatan fizikal yang teruk serta masalah ketidakupayaan serius atau ketidakupayaan dalam jangkamasa yang panjang. Di Malaysia, filariasis limfatik yang disebabkan oleh Brugia rnalayi masih endemik di kawasan pedalaman di sesetengah negeri. Diagnosis makmal yang rutin bagi penyakit filariasis brugia iaitu ujian mikroskopi adalah tidak sensitif, merumitkan dan mengambil mas a yang lama. Oleh itu satu kaedah pengesanan yang lebih tepat dan . . . .- cekap amat diperlukan. Laporan tesis ini membincangkan pembangunan··· asai tindakbalas rantaian polimerase (PCR) berasaskan kepada asai imunosorben untaian enzim (ELISA) untuk mengesan jangkitan B. rnalayi. Kajian ini juga bertujuan untuk menilai kesesuaian primer dan prob yang telah dilaporkan bagi pengesanan jangkitan di kawasan endemik rendah. Kajian lanjutan telah dijalankan untuk menilai kaedah PCRELISA yang telah dibangunkan dengan membandingkannya dengan kaedah mikroskopi, PCR-penghibridan Southern dan PCR-gel agarosa dan kaedah yang berasaskan pengesanan antibodi spesifik (Brugia-ELISA). Lymphatic filariasis, a disease of the poor can lead to serious physical damage and permanent or long-term disability. In Malaysia, lymphatic filariasis caused by Brugia malayi is still endemic in several parts of the country. Routine laboratory diagnosis of brugian filariasis based on microscopy examination of stained thick blood smears lacks sensitivity and time consuming, thus the development of a more sensitive and rapid diagnosis is highly desirable. In this report, a polymerase chain reaction assay based on the enzym-linked immunosorbent assay (PCR-ELISA) has been developed to detect B. malayi infection. In addition, this study was also aimed at testing the suitability of the published primers and probe for the detection of the infection in an area of low endemicity for brugian filariasis. The evaluation of the developed PCR-ELISA techniques was performed by comparing the test with other diagnostic techniques i.e. microscopy, PCR-Southern hybridization and PCR-agarose gel) and specific antibody detection test (Brugia-ELISA).