Kajian Ke Atas Aktiviti Antimikrob Ekstrak Tumbuhan Phyllanthus Niruri (L) Dan Wedelia Chinensis (Osbeck) Merr. - Kuppan, Nithianantham (2005)

(untitled)
Penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji aktiviti antimikrob daripada pelbagai spesies' . tumbuhan tempatan. Dalam kajian ini, 8 spesies tumbuhan telah diekstrakkan dengan menggunakan pelarut organik etanol, metanol, heksana serta air. Kesemua ekstrak ini . dirawat ke atas 22 spesies mikroorganisma patogen iaitu 10 spesies bakteria, 3 yis dan 9 kulat. Ekstrak metanol daun Wedelia chinensis memberikan kesan perencatan aktiviti antibakteria (Bacillus cereus) dan anti yis (Candida albicans) yang terbaik dan turut mencatatkan nilai MIC, 3.12 mg/ml dan 12.50 mg/ml, masing-masing. Ekstrak inijuga menunjukkan nilai MBC terendah terhadap Bacillus cereus (6.25 mg/ml) dan Candida albicans (25.00 mg/ml) berbanding tumbuhan lain. The aim of this study was to investigate the antimicrobial activity from various spesies of local plants. In this research 8 species of plants were extracted by organic solvents i.e ethanol, methanol, hexane and water. All of the crude extracts obtained were treated on 22 spesies of pathogens i.e 10 species of bacteria, 3 yeasts and 9 pathogenic fungi. The methanol leaf extract of Wedelia chinensis showed the best antibacterial (B. cereus) and antiyeast (c. albicans) activities by giving MIC value of 3.12 mg/ml and 6.25 mg/ml for B. cereus and C. albicans, respectively, compared to other plant extracts.