Solutions Of Polynomial Equations - Ng , Siew Lean (2008)
Penentuan punca polinomial adalah antara masalah matematik yang paling kuno. Perbincangan utama dalam projek ini adalah tentang kaedah-kaedah mencari satu punca atau punca-punca persamaan polinomial. Sejarah mengenai penyelesaian persamaan polinomial telah mempengaruhi perkembangan kaedah-kaedah dalam penyelesaian persamaan polinomial. Kaedah melengkapkan kuasa dua, kaedah graf dan kaedah pemfaktoran telah diperkenalkan untuk menyelesaikan persamaan quadratik. Rumus Quadratik diperolehi daripada proses kaedah me1engkapkan kuasa dua. Determining the roots of polynomial equations is among the oldest problems in mathematics. The major problem discussed in this project is that the methods offinding one or more roots of polynomial equations. The history of solutions of polynomial equations has influenced the development of the methods in solving the polynomial equations. Completing the square, graphical method and factorization are introduced to solve the quadratic equations.