Pemprosesan Imej dan Pengekstrakan Ciri-Ciri Morfologi Secara Automatik Untuk Sel Lesi Payudara Teraspirasi Jarum Halus - Mohd Salleh, Nuryanti (2015)

(untitled)
Fine needle aspiration cytology (FNAC) has been known as one of the compatible method for detecting breast cancer at its early stage. This method is not only simple and fast; it is also low in cost. However, the process needs to be handled by highly skilled and experienced pathologists. Sitologi aspirasi jarum halus (FNAC) telah terkenal sebagai salah satu kaedah yang sesuai untuk mengesan barah payudara pada peringkat awal. Kaedah ini bukan sahaja mudah dan cepat; kosnya juga adalah rendah. Walaubagaimanapun, proses tersebut perlu dikendalikan oleh ahli-ahli patologi yang berkemahiran tinggi dan berpengalaman.