Designing A Low Angle X-Ray Scattering (Laxs) System And Its Use In Characterisation Of Some Biomedical Materials - Hussein, Nagi Abdallah (2004)

(untitled)
Serakan foton sinar-X yang bertenaga diagnostik «140 keY), pad a sudut serakan keeil «12° ), daripada bahan Z rendah, seeara umumnya berbentuk koheren. Ciri kekoherenan ini akan membawa kepada kesan interferens antara foton-foton yang terserak itu untuk menghasilkan eorak belauan yang mempunyai kaitan dengan struktur antara-atom dan struktur antara-molekul medium serakan. Corak-eorak belauan ini menjadi tanda khusu's bagi bahan yang mengalami saling tindakan berkaitan dan dengan itu boleh digunakan untuk meneirikan bahan tersebut. Corak belauan dalam kajian ini dihasilkan melalui kaedah sebaran tenaga di mana foton berbilang tenaga daripada tiub sinar-X menghentam suatu sasaran pada sudut keeil tertentu, justeru gelaran Serakan Sinar-X Sudut Rendah (LAXS). Kaedah 1111 Juga digelar kaedah Belauan Sinar-X Sebaran Tenaga (EDXRD). Scattering of X-rays photons from low Z materials at diagnostic energies « 140 ke V) and low scattering angles «12°) is mainly coherent in nature. This coherence property will lead to interference effects between these scattered photons resulting in diffraction patterns, which are related to the interatomic and intermolecular structure of the scattering medium. These diffraction patterns are unique signatures pf the interacted materials and therefore can be used to characterise them. Diffraction patterns in this work are produced by the energy dispersive method where polyenergetic photons from an X-ray tube impinge on a target at a fixed low angles and hence the names Low Angle X-ray Scattering (LAXS). This method is also referred to as the Energy Dispersive X-Ray Diffraction (EDXRD) method.