Analisis Penyusunan Ruang Dan Keselesaanny A Terhadap Penghuni Kajian Kes Bangunan Flat Kos Rendah Di Pulau Pinang - ,, Mulkan (1999)

(untitled)
Pe,rumahan flat merupakan salah satu altematif perumahan kos rendah yang popular di bandar-bandar besar yang mana keadaan ini disebabkan oleh kos tanah yang tinggi tetapi mengikuti persepsi masyarakat umum, rumah flat kos rendah adalah rigid, kekurangan kemudahan awam, mempunyai lantai yang terhad dan juga mempunyai pelbagai masalah lain, seperti kebisingan, kerosakan lift, pencahayaan, kekurangan ruang dan masalah-masalah penyelenggaraannya Masalah-masalah yang berlaku ini telah menghasilkan satu persekitaran hidup yang tidak sihat dari segi fIzikal atau mental. Di sebal iknya masalah-rnasalah ini kurang diberi perhatian memandangkan kepada keperluan segera dalam menyelesaikan masalah perumahan. Flat, a form of high density housing has become an alternative form of low cost housing which is getting popular among locals especially in the city where land value are high however according to the public's perception, flat design a rigid, lack of community facility, lack of floor space an facing a lot of problems, a common problems are: noisy, lift break down, minimal room and poor maintenance. This problem brought about an unhealthy living envirorunent both physically and mentally. On the contrary this matters is less focussed due to an immediate requirement for solving housing problem.