Studies On The Properties Of Woven Na Tural Fiberss Reinforced Unsaturated Polyester Composites - Jusoh, Muhammad Jannah (2008)

(untitled)
Komposit poliester tak tepu (USP) diperkuat anyaman gentian pisang dan mengkuang teiah dihasilkan melalui teknik beg vakum. Sifat-sifat pelentman, hentaman dan penyerapan air telah dikaji berdasarkan pecahan isipadu gentian. Sifat-sifat mekanikal kedua-dua komposit gentian semulajadi didapati lebih tinggi daripada resin USP. Bagaimanapun, sifat-sifat pelenturan dan hentaman kedua-dua sistem komposit anyal11an l11asing-masing menurun bagi pecahan isipadu melebihi 10 dan 15 peratus disebabkan pembasahan tak sempurna. Komposit anyaman pisang menunjukkan sifat mekanikal yang tinggi disebabkan oleh dinding seI yang tebal dan kandungan selulosa yang tinggi iaitu sebanyak 67.3 % berat berbanding 44.4 % berat bagi kOl11posit anyaman mengkuang. Woven banana fiber and pandanus fiber reinforced unsaturated polyester (USP) composites were fabricated by vacuum bagging technique. Flexural, impact and water absorption properties were investigated as a function of fiber volume fi·action. It is found that the mechanical properties of both natural fiber reinforced USP composites are higher than USP resin. However above 10 and 15 vol. fraction of fibers, the flexural and impact properties of these two woven composite systems decreased due to poor wetting, respectively. Banana woven composites exhibit higher mechanical properties due to the thicker cell wall in fiber structure and higher fiber cellulose content which is 67.3 w1. % compared to that of 44.4 wt. % for pandanus woven composites.