Efficient Queue And Gsi Security Management Framework For Mobile Desktop Grid - Sarwar, Muhammad Imran (2008)

(untitled)
Kemajuan dan perkembangan yang amat besar dalam teknologi barangan pegang-tangan telah membuatkan pihak pengkaji berfikir akan cara untuk menggunakan kuasa alat-alat mobil dalam bidang arkitek yang begitu luas berhubungan dengan Penggunaan Komputer Bergrid. Peralatan mobil mempunyai sumber komputer dan kuasa operasi yang terhad, isu-isu lain yang terbatas dalam persumberan komputer adalah seperti jaringan terselindung, ketidaksinambungan jaringan yang kerap berlaku, penggunaan tenaga bateri, sekuriti dan kualiti servis dan lain-lain. Salah satu kajian pendekatan untuk membangkitkan isu ini ialah bidang arkitek proksi grid yang mobil dimana, alat-alat mobil berkomunikasi dengan alat servis proksi grid yang menghantarkan permintaan ke grid komputer bagi pihak alat mobil itu, dengan itu ia memperolehi kebanyakan daripada kegunaan grid komputer. Tremendous advancement and growth in the hand-held technology make the researchers think to utilize the power of mobile devices into the vast architecture of the Grid Computing hence lead to the new paradigm of mobile grid computing. Mobile devices are resource limited and have many issues such as computational resources limitations, network latency, frequent network disconnection, battery power consumption, security etc. To address these issues, researchers proposed mobile proxy grid architecture in which mobile devices communicated with grid proxy server which sends the request to the computational grid on behalf of the mobile device hence gets the most of the functionality of the grid computing.