Integrated Approach For Improving Product Design - Mahmud Rizwan, Mosaddeque (2002)

(untitled)
Pemasangan merupakan peringkat yang terpenting dalam pembangunan produk. Rekabentuk untuk pemasangan (DFA) adalah pendekatan terkini untuk menambahbaik rekabentuk produk agar lebih mudah dan mengurangkan kos dalam operasi pemasangan. Objektif utama projek penyelidikan ini ialah untuk membangunkan sistem DF A. Sistem ini sepatutnya menyokong teknik terbaru dalam DF A dan menyediakan peluang kepada pengguna untuk menilai dan mengurangkan kos pengeluaran; dengan mengurangkan masa pemasangan dan kos pada peringkat awal proses merekabentuk. Sistem ini diharap membolehkan perekabentuk mengurangkan bilangan komponen produk tanpa menjejaskan fungsi produk. Assembly is one of the most important stages of product development. Design for assembly (DF A) is a recent approach towards improving product designs for easier and less costly assembly operations. The main objective of the research work is to develop an improved DFA system. The system is supposed to support new techniques for design for assembly and to provide users opportunity to assess and reduce the total production cost by means of reducing assembly time and cost at the early stage of the design process. The system is expected to enable designers to minimize the number of components of a product without compromising the product functions.