Organizational Learning And Perform Ance In The Penang Hotel Industry - Arshad, Mohd. Anuar (2002)

(untitled)
Kajian ini menyelidiki sumbangan pembelajaran organisasi terhadap prestasi. Masalah yang dikaji melibatkan tiga isu utama yang berkaitan: Pert~ma, apakah faktor-faktor yang menyumbang kepada pembelajaran organis~i? Kedua, hubungan di antara pembelajaran dan prestasi organisasi dan yang terakhir, peranan saiz dan status organisasi sebagai penyederhana di dalam hubungan di antara pembelajaran dan pre stasi organisasi. Kajian ini hanya menjurus di dalam industri perhotelan khususnya di negeri Pulau Pinang di bawah kategori satu bintang hingga lima bintang. Pengurus-pengurus Besar atau Ketua-ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua-ketua labatan daripada dua puluh empat hotel merupakan pemberi reaksi terhadap kaj ian ini. Dua belas hipotesis <lm disokong dengan empat puluh tiga sub-hipotesis telah dibina untuk mengkaji hubungan, sumbangan dan impak pembolehubah kendiri dan pembolehubah p~nyederhana ke atas pembolehubah bersandar. This research exanunes the contribution of organizational learning towards organizational performance. The problem being investigated involves three major related issues: First, what are the factors contributing towards organizational learning. Secondly, the relationship between organizational learning and performance and finally, the role of size and organizational status as moderators in the relationship between organizational learning and perfonnance. This study focuses only on the hotel industry specifically in the state of Penang ranging from the category of one star to five star hotels. The respondents are General Managers or Chief Executive Officers and Heads of Departments from twenty-four hotels. Twelve general hypotheses supported by forty-three sub-hypotheses were developed to study the relationships, contribution and impact of the stated independent variables and moderating variables on dependent variables.