Prestasi Mortar Terubahsuai Polimer Dalam Ferosimen - Haji Sulieman, Mohd Zailan (2004)

(untitled)
Masalah utama yang dihadapi di dalam industri pembinaan ialah masalah ketahanan struktur konkrit terhadap keadaan persekitaran dan kakisan tetulang besi oleh ion-ion klorida. Untuk mengatasi perrnasalahan ini beberapa kaedah telah dipratikkan. Salah satu kaedah ialah dengan mengunakan bahan yang mempunyai ciri-ciri mekanikal dan nilai estatika yang tinggi, iaitu melalui kaedah pengubahsuaian polimer di dalam rekabentuk mortar dan konkrit. Hasil perkembangan ini beberapa jenis campuran polimer untuk mortar dan konkrit telah dihasilkan. Ini menjadikan mortar dan konkrit terubahsuai polimer adalah bahan pembinaan yang popular kerana wujud keseimbangan yang baik antara kos dan prestasinya. Deterioration of the concrete may be due to the environmental conditions and corrosion of steel reinforcement as a result of chloride ions has become a major problem in reinforced concrete structures. In an attempt to combat the problem various methods have been used. One of the ways to make a material of high mechanical properties and high aesthetic values is through a polymer modification of mortar and concrete. As a result, various polymer-based admixture have been developed, and polymer modified mortar and concrete using them are currently popular construction material because of their good cost-performance balance.