A Development Of Optimal Buffer Allocation Determination Method For Unbalanced Unpaced Production Line - Ismail, Mohd Shihabudin (2009)

(untitled)
Kajian ini membincangkan masalah peruntukan pemampan di dalam talian pengeluaran tidak melangkah dengan ketidakseimbangan-,u . Talian pengeluaran tidak melangkah adalah merujuk kepada satu talian pengeluaran dengan stesen kerja yang beroperasi secara bebas dan bahan tidak ditarik secara paksaan tetapi di dalam mod tolakan. Oi dalam kajian ini, talian pengeluaran adalah tidak melangkah, ketidakseimbangan-,u tetapi boleh diharap. Peruntukan pemampan optimum (OBA) perlu dicari untuk talian pengeluaran seumpama ini. This research deals with a buffer allocation problem in an unpaced (asynchronous) ,u-unbalanced production line. Unpaced line is referred to a line with workstations act independently and the material is not pulled by demand but in push mode. In this research, the production line is considered unpaced, ,uunbalanced but reliable. The optimal buffer allocation (OBA) needs to be determined for this particular type of production line.