Penghasilan Dan Sifat-Sifat Komposit Getah Asli Dengan Penambahan Gentian Kelapa Sawit - Razai, Mohd Jaffri (2000)

(untitled)
Potensi gentian kelapa sawit (GKS) sebagai pengisi altematif di dalam komposit getah asli telah dikaji. Di dalam kajian ini, GKS bersaiz 180um - 270um telah digunakan. lni ditentukan oleh kajian yang terdahulu yang mana telah menunjukkan ia mempunyai sifat guna akhir yang baik dan disamping penyediaannya yang mudah. Dua sistem pemvulkanan teiah diguna di dalam kajian ini sebagai perbandingan. Sifat pematangan komposit telah dikaji dengan menggunakan rheometer monsanto (MDR 2000) . Sifat guna akhir yang telah dikaji pula termasuklah kekuatan tensil, pencabikan, kekerasan, fatig,dan juga sifat pembengkakan. The potential of oil palm fiber as a filler material in natural rubber composites was studied. Here, oil palm fibers with size ranging from 180um to 270um were studied. An earlier study indicated that the oil palm fiber displays a good perfonnance in the given range of sizes. Furthermore, preparation of the materials is reasonably easy. Two vulcanization systems were used in this study for comparison. The processing behavior .o~ the composites was studied using the Monsanto Rheometer (MDR 2000). The final properties of the composites studied include tensile strength, tear, elongation at break, hysteresis and swelling behavior.