Aplikasi Reka Bentuk Berbantukan Komputer (Cad) Dalam Reka Bentuk Dalaman Ruang Pejabat Pada Era It Di Malaysia - Abd Rahman, Mohd Faisal (2005)

(untitled)
Kesan perkembangan teknologi maklul1)~t (It) di Malaysia hasil daripada pembangunan projek Koridor Raya Multimedia telah membangunkan banyak bangunan pintar khususnya bangunan pejabat institusi. Secara tidak !angsung, bidang ini sangat memerlukan golongan. yang pandai mengguna pendekatan inovatif dalam melahirkan idea dan konsep reka bentuk ruang dalaman bangunan pejabat selari dengan kesan perkembang:'l.n tersebut. Penyelidikan ini dijalankan untuk mengenalpasti bagaimana revolusi grafik digital telah memberi nafas baru dalam bidang reka bentuk ruang dalaman pejabat. Dengan penurunan kos dan peningkatan kecekapan pada komputer dan perisian yang digunakan, ramai pereka khasnya arkitek dan pereka bentuk dalaman kini tertumpu kepada integrasi Reka Bentuk Berbantukan Komputer (CAD) dalam melaksanakan proses kerja-kerja reka bentuk. The rapid growth of intelligent building (especially office building) based on information technology, information communication technology and computer technology have come about as a result of the digital design revolution from Multimedia Super Corridor (MSC) status project development. Hence, more innovative people who can leverage information technology resources in generating idea and design development of building are needed. The objective of this research is to identify how the revolution of digital graphic affected the processes of designing big scale and complicated office interior. Nowadays, architects . have enthusiastically embraced computer-aided design and 3 Dimension (3D) modeling because of the powerful tools that the systems provide as computer prices plummeted. This research focused on three mainstream software in 3D and 2 Dimension (2D) design as analysis subjects. These softwares have been choosen based on their popularity in architecture and interior design. The softwares are AutoCAD 2002, 3D Studio Viz and Corel Draw 11. 3D Studio Viz helps in 3D visualization which is mainly used in development of 3D digital model, generating object surface material and 3D animation, while Corel Draw 11 applied for 2D image editing.