Kesan Pemukulan Dan Pengadunan Pulpa Terhadap Sifat Gentian Dan Kertas EFB - Ramli, Mohd Asro (2009)

(untitled)
Kesan pengadunan dan pengolahan terhadap sifat-sifat gentian, mekanikal dan optikal pulpa telah dikaji dengan melakukan perbandingan di antara jenis-jenis pulpa iaitu pelepah kelapa sawit (OPF), tandan buah kelapa sawit kosong (EFB), Acacia mangium dan kayu lembut Genis pine). Kesan pengadunan pulpa memberi kesan yang positif terhadap peningkatan kekuatan kertas dengan pengggantian gentian-gentian individu yang kuat terhadap gentian-gentian yang lemah. Penambahan pulpa serendah 20% boleh memberi keputusan yang memberangsangkan. The blending and treatment (beating) of pulps derived from oil palm frond (OPF), empty fruit bunch (EFB), Acacia mangium and soft wood (pine type) were investigated as means of modifying the mechanical, optical, and fibers characteristics of the resulting paper. The strength of paper produced from weaker pulps was significantly increased by blending with as little as 20% of the stronger OPF and EFB pulps.