Al-Sahabah: Kontradiksi Antara Nas-Nas Islam Dengan Riwayat Sejarah - Abidin, Mohd. Asri Zainul (1997)

(untitled)
Tesis ini membahaskan tentang kemuliaan kedudukan para sahabah Rasulullah s.a.w. yang dilihat pada timbangan al-Quran, Hasil dari mendapati al-Sunnah dan sebahagian riwayat-riwayat sejarah. perbandingan dari tiga sumber tersebut telah wujudnya pertentangan watak antara apa yang digambarkan oleh al-Quran dan al-Sunnah di satu pihak dengan sebahagian riwayat sejarah di satu pihak yang lain. AI-Quran dan al-Sunnah telah memberikan nilaian yang begitu tinggi terhadap para sahabah Nabi s.a.w. sementara sebahagian riwayat sejarah telah menggambarkan mereka dengan watak yang amat tidak bersesuaian dengan sifat-sifat yang dikurniakan oleh al-Ouran dan al-Sunnah. This thesis discusses about the dignity of the companions of the Messenger of God (p.b.h) as seen in the light of al-Qur'an, al-Sunnah and historical annals. As a result of comparative study of the three said sources, there appears to exist conflicting character as potrayed in al-Qur'an and al-Sunnah on the one hand and some of the historical narratives on of the other. AI-Qur'an and alSunnah have highly cormnended the conduct of the companions of the Prophet (p.b.h), while some of historical annals have depicted them as having such character which is most unsuitable to the conduct accorded by ai-Qur'an and alSunnah.