Anime Dan Nilai Masyarakat Jepun : Satu Kajian Analisis Nilai Berdasarkan Naruto Dan Dragonball Gt - Mat Omar, Mohd Amir (2005)

(untitled)
Konsep kajian yang teperinci mengenai animasi dan komik Jepun merupakan sesuatu yang semestinya membawa reaksi yang bertentangan dari dua aliran pendapat. Bagi pandangan sesetengah pihak, kajian sebegini merupakan satu pembaziran masa dan tenaga, ikutan perasaan dan merupakan percubaan untuk memaksa menseriuskan objek yang 1idak releven dan sebenarnya 1idak memerlukan perhatian yang sebgitu. Namun, bagi sesetengah pihak yang berpandangan sebaliknya, keghairahan dalam mengkaji adalah lebih diutamakan. Di samping itu, golongan pandangan kedua ini berpendapat bahawa terdapat lebih rahsia tersirat di sebalik kejayaan animasi-animasi dan komik berbanding dengan apa yang boleh diliha1 dengan mata kasar. The concept of conducting a research on Japanese anime will certainly bring on a debate on the necessity or relevance of such a study. Some say it is a positive way of looking at a new form of pop culture and at the same time others would argue that this type of research is imposing unnecessary seriousness on a light subj ect. An indepth study on anime suggests that there is more to anime than what we see, know and expect.