Spectrum Analysis Of The Production Of Dates In The Republic Of Yemen - Salem Balhuwaisl, Mohammed Ahmed (2006)

(untitled)
Kajian ini bertujuan menganalisis perubahan (naik-turun) dalam pengeluaran tamar di Republik Yaman bagi jangkamasa 18 tahun, yang dikatakan berhubung-kait dengan faktor semulajadi dan rawak. Kajian ini juga bertujuan untuk meramalkan tahap pengeluaran tamar di Republik Yaman bagi tempoh lima tahun berikutnya (2003-2007). Untuk menganalisis permasalahan kajian ini, kaedah analisis spektrum digunakan. Keputusan yang diperolehi berdasarkan penggunaan kaedah ini diperlihatkan melalui jadual, carta dan graf yang mengutarakan perubahan-perubahan yang berlaku terhadap pengeluaran tamar dalam jangka mas a yang telah ditetapkan. This study attempts to analyse the fluctuations in .the production of date palm in the Republic of Yemen within a period of eighteen years. These fluctuations are due to natural and random factors. The study also aims to predict the production in the next five years (2003-2007). The spectrum analysis model was employed to analyse this problem. The results obtained by using this model are presented in tables, charts, and graphs which highlight the changes in date palm production over that period of time.