Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer - Yahya, Mohammad Noor Adros (2004)

(untitled)
Tepung sagu telah digunakan sebagai penukar lemak sebanyak 40% dan tepung gandum telah digantikan dengan 35% tepung legum (kacang kuda dan kacang hijau) dalam fOll11ulasi biskut. Kajian ini bertujuan untuk mengurangkan kandungan lemak di dalam biskut melalui penggunaan kanji sagu sebagai 'fat replacer' selia meningkatkan kualiti protein dan gentian melalui penggunaan tepung legum (kacang hijau dan kacang kuda). Kesan penggunaan 40% sagu sebagai 'fat replacert selia penggantian dengan 35% tepung legum terhadap sifat-sifat fizikal, kimia, deria dan jangka hayat biskut telah dijalankan