Rekabentuk Dan Analisis Sistem Pengawalan Bagi Sebuah Kenderaan Bawah-Air - Radzak, Mohamed Yusof (2005)

(untitled)
Teknologi kenderaan bawah-air telah menjadi sebuah alat yang penting di dalam aplikasi maritim disebabkan ianya mempunyai keupayaan digunakan. bagi pelbagai jenis tugasan seperti pemeriksaan saluran paip, pengawasan persekitaran bawah-air dan operasi ketenteraan. Oi dalam projek penyelidikan ini, terbitan model matematik pergerakan kenderaan bawah air dilakukan dengan merujuk kepada sebuah rekabentuk kenderaan bawah-air yang baru. Kenderaan bawah-air yang baru ini ataupun USM Autonomous Undewater Vehicle (USM-AUV) telah menggunakan dua pasang motor pendorong bagi menjanakan daya dorongan.