Kesan Beberapa Bahan Kemoterapeutik Dan Vaksin Terhadap Pengawalan Penyakit Vibriosis Dalam Kultur Ikan Kerapu (Epinephelus Sp.) - Arshad, Md. Akhir (1996)

(untitled)
Kajian 1m bertujuan untuk mengurangkan masalah kematian dan meningkatkan kadar hidup anak ikan kerapu (Epinephelus sp.) semasa peringkat awal temakan di sangkar. Keberkesanan beberapa agen kemoterapeutik iaitu NFSSodium, Kloramfenikol, Oksitetrasiklin, Diameton, Nitrofurazon, Furazolidon, FuranaxR , Asid Oksolinik dan Prefuran telah dikaji, melalui kaedah pemberian melalui makanan dan kaedah rendaman. Kesan bahan-bahan rawatan ini dan kaedah rawatan ke atas kadar hidup dan pertumbuhan telah ditentukan. Keputusan menunjukkan bahawa NFS-Sodium dan Kloramfenikol adalah berkesan dalam mengawal vibriosis di dalam sistem kultur tertutup tetapi tidak berkesan di dalam sistem sangkar di mana mortaliti yang direkodkan melebihi 85% bagi semua bahan rawatan. This study is aimed at reducing mortality or increasing the survival rate of grouper fingerlings Epinephelus sp. during the initial cage culture period. The effectiveness of chemotherapeutic agents, namely NFS-Sodium, Chloramphenicol, Oxytetracycline, Diameton, Nitrofurazon, Furazolidon, Furanax R, Oxolinic Acid and Prefuran were evaluated both by oral administration and immersion trials. The effects of these chemicals and treatment methods on the growth and survival rate were determined. Results indicated that NFS-Sodium and Chloramphenicol were effective in controlling vibriosis in a closed culture system but were ineffective in cage system where mortality recorded exceeded 85%, irrespective oftreatments.