Kesan Faktor-Faktor Pemulpaan Kraft Ke Atas Sifat-Sifat Pulpa Dan Kertas Acacia Mangium Berp Andukan Kaedah Respon Permukaan - Ibrahim, Mazlan (2002)

(untitled)
Kesan faktor-faktor pemulpaan kraft ke atas sifat-sifat pulpa dan kertas daripada Acacia mangium telah dikaji dengan menggunakan kaedah respon pennukaan berasaskan rekabentuk komposit berpusat. Alkali aktif (AA), sulfiditi (S), suhu pemulpaan (T) dan masa pemulpaan (t) m~rupakan faktor-faktor pemulpaan yang dikaji, dengan julat masing-masing di antara 15.5 - 20.5%, 20.0 - 30.0%, 165 - 175°C dan 105 - 135 minit. Keputusan sifat-sifat pulpa yang terdiri daripada hasil keseluruhan, hasil penskrinan dan nombor Kappa masing-masing didapati berada dalam julat 41.83 - 51.76%, 36.09 - 44.72% dan 11.3 - 47.6. Manakala sifat-sifat kertasnya seperti indeks tensil, indeks pecahan dan indeks koyakan pula, masing-masing berjulat 27.48 - 49.09 N.m/g, 3.50 - 5.10 kPa.m2/g dan 0.92 - 1.92 mN.m2/g. Response surface methodology based on the central composite design was applied to determine the effect of kraft pulping factors on the properties of pulp and paper made from Acacia mangium. The independent variables investigated, with their respective range, were active alkali (AA), 15.5 - 20.5%, sulfidity (S), 20 - 30%, pulping temperature (T), 165 - 175°C and pulping time (t), 105 - 135 minutes. The results obtained for pulp properties as determined by total yield, screened yield and Kappa number were 41.83 - 51.76%, 36.09 - 44.72% and 11.3 - 47.6 respectively, whilst the paper properties as evaluated by tensile, burst and tear indices were 27.48 - 49.09 N.m/g, 3.5 - 5.1 kPa.m2/g and 0.92 - 1.92 mN.m2/g respectively.