Kajian Perbandingan Sifat-Sifat Fizikal Seperti Sorpsi Air Ketumpatan Pukal Dan Pemantapan Bagi Kanji Beras Semulajadi Dan Kanji Beras Hidroksipropil. - Muniandy, Manjula (1988)

(untitled)
Kanji tepung beras boleh dikaji samada bila ia dalam keadaan semulajadi atau terubahsuaikan. Kaedah pengubahsuaian yang digunakan dalam kajian ini adalah kaedah penghidroksipropilan. Sifat-sifat fizikal yang dikaji adalah sorpsi air, ketumpatan pukal dan pemampatan. Kajian ini menunjukkan bahawasifat adsorpsi air semakin meningkat dengan bertambahnya paras penukargantian molar. Sebagaimana yang dijangka nilai monolapisan dan luas permukaan penjerapan air turut meningkat dengan paras penukargantian molar.