Hubungan Faktor Keluarga Terhadap Tabiat Dan Minat Membaca Dalam Kalangan Murid Tahap 2, Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil - Palaniappen, Manimaran (2009)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan faktor keluarga terhadap tabiat dan minat membaca dalam kalangan murid Tahap 2, di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan TamiL Faktor keluarga yang diteliti dalam kajian ini adalah pendapatan keluarga, taraf pendidikan ibu bapa, pekerjaan ibu bapa, dorongan ibu bapa untuk membaca dan suasana membaca di rumah. Dua kaedah pengumpulan data digunakan dalam kajian ini, iaitu kaedah kuantitatif dan kualitatif. The aim of this study was to identify the relationship of family factors on the reading habits and interest among level 2 pupils of National Type Tamil Schools. The family factors analysed in this study were family income, parents' education level, parents' occupation, parents' encouragement to read and home reading environment. Two methods of data collection were employed, namely quantitative method and qualitative study.