Breast, Cervical And Colorectal Cancers: A Geographical Analysis of Case Distribution and Their Relationship with Service Facilities - Samat, Narimah; Abdul Sattar, Aishah Knight; Yen , Siew Hwa; Ahmad Khalid, Siti Nabiha; Mohd, Saidatulakmal; Wan Ibrahim, Wan Mohd Muhiyuddin; Ghazali, Suriati; Bachok, Norsa'adah (Universiti Sains Malaysia, 2014)
Pada masa kini, kanser merupakan masalah kesihatan yang utama, dan kematian yang melibatkan kanser dianggarkan akan mencecah 12 juta pada tahun 2030. Di Malaysia, Makna melaporkan lebih kurang 20,000 - 40,000 kes kanser setahun. Dalam tahun 2007, sebanyak 18219 kes baru didaftarkan melibatkan 8,123 (44.6%) lelaki dan 10,096 (55.4%) perempuan.