Big Picture Codec for Multimedia Conferencing System - Ramadass, Sureswaran (Universiti Sains Malaysia, 2007)
Sebuah video codec adalah sebuah alat atau modul perisian yang membolehkan penggunaan mampatan untuk video digital. Dari segi sejarah, rakaman yang telah disimpan dalam video adalah sebagai satu isyarat analog atas pita bermagnet.