Ajaran Sesat dalam Bentuk Baru Islam Liberal - Mohd Sharif, Mohd Farid; Mat Akhir, Noor Shakirah; Sabjan, Muhammad Azizan (Universiti Sains Malaysia, 2010)
Dalam laporan ini, tumpuan hanya diberikan kepada kerja-kerja penyelidikan yang dilakukan sejak tiga bulan yang lepas. Berdasarkan carta aliran metodologi kajian seperti yang dimuatkan dalam proposal kajian, aktiviti penyelidikan hanya menyangkuti hal-hal yang berkaitan dengan tinjauan literatur atau hasil-hasil penulisan lepas. Laporan ini akan dibahagikan kepada tiga bahagian: pertama ialah tinjauan terhadap penulisan lepas yang berkaitan dengan konsep kebebasan dalam Islam; kedua ialah tinjauan terhadap sejarah kemunculan Islam Liberal; dan ketiga ialah tinjauan terhadap literatur yang berkaitan dengan Islam Liberal di Malaysia. 2. Konsep Kebebasan Dalam Islam Sumber-sumber utama yang digunakan untuk menganalisa konsep kebebasan dalam Islam ialah seperti berikut: Muhammad Hashim Kamali dalam Freedom of Expression in Islam dan Freedom, Equality and Justice in Islam; Majid Khadduri dalam The Islamic Conception of Justice; dan Abul A'la Maududi dalam Human Rights in Islam.