Kajian In-Vivo Kesan-Kesan Agen Aktif Dipermukaan Dan Agen , Suspensi Ke Atas Penyerapan Sulfadiazina Dari Suspensinya - Ali, Mamat (1981)

(untitled)
Kepekatannatrium 1auri1 su1fat yang lebih rendah dari ICepekatnn Kritika1 Nisel (GHG) dapat meninegikan sementara kepekatannya yapnr:; lebiht"tingr.;i dari Kepekatan Kritikal Hisel merendahkan penyerapnn su1fadiazina dari saluran penghazaman. Pada kepekatan natrium 1auri1 su1fat yang lebih rendah dari Kepekatan Kritika1 Hisel (b.pat men[;ubah permeabiliti membran dan seterusnya dapat menin~gikan kadarcepat penyerapan sulf.adiazina. Kenaikan da1am kac1arcepat dissolusi akibat fenomena solubi1isBsi atau kesau pembasahan natrium louril' sulfat dan kebolehannya menin~gikan potensiasi aktihiti molekul-mo1oku1 drug JUGa turut memberi sumbangan menyebabkan kenaikan penyerapan 8ulfadiazina.