A Simulation Model Of The Maintenance Cycle Of Royal Malaysian Navy Ships - Abd. Halim, Mahamud Sayuti (1993)

(untitled)
Currently, the planning arId scheduling of Royal Malaysian Navy (RMN) ships for preventive maintenance routine, i.e. Slipping, DED and Refit at shipyard, is done based on the existing policy cycle which has the constraint that a maximum of 1/3 of the total number of ships could undergo maintenance routine at shipyard at anyone time. Unfortunately in actual practice, i. e. the actual time taken to go through the cycle is usually more than that of the existing policy cycle due to various reasons. As a result of this, RMN run into difficulties in the planning and scheduling of ships for preventive maintenance routine as well as operational requirement. Pada masa inl perancangan dan pengskedulan kapal-kapal Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM) untuk rutin penyenggaraan cegahan, iaitu Slipping, DED dan Refit di limbungan, dilakukan dengan berpandukan kepada ki tar polisi yang sedia ada yang mana mempunyai kekangan iai tu maksimum 1/3 daripada jumlah kapal boleh menjalani rutin senggaraan di limbumgan pada sesuatu ketika. Tetapi pad a hakikat perlaksanaannya, iai tu masa sebenar yang diambil untuk rnenjalani satu ki tar selalunya lebih daripada kitar polisi yang sedia ada oleh kerana pelbagai sebab. Dleh yang dernikian, TLDM rnenghadapi m~salah membua t perancangan dan pengskedulan kapal-kapal untuk rutin senggaraan berjadual dan juga keperluan operasi.