Development Of A Technique To Determine Blood Hemolysis Due To Longer Storage At Various Visible Light Wavelengths - Yahaya Bermakai, Madhiyah (2010)

(untitled)
Kaedah piawai makmal klinikal untuk menentukan hemolisis darah adalah dengan menggunakan emparan dan kemudian pemeriksaan visual dilakukan ke at as hasil pecahan plasma sarna ada ia telah tercemar atau tidak. Pada masa ini, masih tidak kedapatan kaedah yang praktikal untuk menentukan hemolysis secara terus ke atas darah. Tujuan penyelidikan ini adalah untuk membangunkan teknik bagi menentukan hemolisis pada keseluruhan darah disebabkan penyimpanan yang lama pada jarak gelombang cahaya narnpak dan juga mengkaji faktor-faktor yang menjejaskan pola-pola penyerapan dan pemancaran cahaya yang disebabkan oleh proses hemolisis. Standard clinical laboratory method for determining blood hemolysis is to spin the sample in centrifuge and then, visually examine the plasma fraction being contaminated or not. Currently, there is no practical method for determining whether a sample is hemolyzed which operates on whole-blood. The purpose of this research is to develop a technique to determine blood hemolysis due to longer storage at various visible light wavelengths and also to study the factors that affect the patterns of light absorption and transmission caused due to the hemolysis.