Penentu Dan Penggunaannya - Lim, Yew Si (2008)
Objektif projek ini ialah untuk memberi kefahaman yang lebih menyeluruh tentang penentu, projek ini dimulakan dengan sejarah penentu serta takrifannya yang dikaitkan dengan konsep pilihatur. Selain itu, teorem-teorem berkaitan dengannya turut dibincangkan. Kaedah-kaedah yang boleh digunakan untuk mengira penentu termasuklah Petua Sarrus, Kaedah Kofaktor dan Kaedah Penurunan Baris. The objective of this project is to give understanding that is holistic concernmg determinant. This project will introduce the history of determinant as well as its definition with reference to permutations concept. Besides this, related theorems will also be discussed. The approaches used to calculate determinants are Sarrus' Rule, Cofactor Expansion and Row Reduction.