Penghasilan Papan Gentian Pelambat Kebakaran Daripada Gentian Kayu Getah Dan Gentian Kotak Kertas Terulang Dengan Aluminium Trihidroksida - Lim, Sze How (2001)

(untitled)
Kajian ini merupakan kajian permulaan dalam perkembangan penghasilan papan gentian pelambat kebakaran. Bahan pelambat kebakaran digunakan ialah aluminium trihidroksida (AIR) yang disintesiskan dengan proses pemendakan secara makmal. Proses basah (S2S) digunakan dalam penghasilan papan gentian daripada campuran gentian kayu getah dan gentian kotak kertas beralun (OeC). Beberapa jenis papan gentian telah dibuat berdasarkan nisbah gentian kayu getah kepada gentian oee iaitu 10010, 75125, 50/50, 25175, 01100 berasaskan peratusan berat. Perekat fenol formaldehid (PF) sebanyak 2% dicampurkan, dan peratusan AIR digunakan ialah 10%, 15% dan 20% berdasarkan berat gentian selepas kering ketuhar. This study was the preliminary stage of the development of wet formed fire retardant fiberboard. Aluminium trihydroxide (ATH) slurry was used as the fire retardant chemical and it was precipitated through laboratory method. Wet process (S2S) was used to manufacture fiberboard with admixture fibers from rubberwood and old corrugated container. Fiberboards were made at ratio of rubberwood fibers to old corrugated container fibers as 10010, 75/25, 50/50, 25/75, 011 00 in weight percentage. Meanwhile, 2% liquid form of phenol formaldehyde (PF) resin, and 10%, 15% and 20% of ATH based on the oven dry weight of fibers were used.