Sintesis Dan Pencirian Sebatian-Sebatian Model Oksinaftalenaklorosiklotrifosfazena Dan Pemerangkapan Getah Asli Cecair Terepoksida Dalam Siklomatriks Poli(1,5-Dioksinaftalenaklorosiklotrifosfazena) - Lim, Eng Khoon (2004)

(untitled)
Tesis ini merangkumi dua bahagian. Sahagian pertama melibatkan tindak balas antara heksaklorosiklotrifosfazena, (NPCI2h dan 1-naftol, S 1, pada nisbah mol 1: 1, 1:2 dan 1 :3. Tindak balas pada nisbah mol 1: 1 menghasilkan 4 sebatian mode! yang dikenaipasti dan dilabelkan P1, P2, P3-trans dan P3-cis. P1 dapat dipencilkan dengan turus kromotografi manakala P2, P3-trans dan P3-cis diperolehi sebagai satu campuran. Tindak balas pada nisbah mol 1:2 menghasilkan 7 sebatian model iaitu P1, P2, P3-trans, P3-cis, P4-trans, P4-cis dan P5. P1 dapat dipencilkan sebagai sebatian tulen, manakala P2, P3-trans dan P3-cis diperolehi sebagai satu campuran, dan P4-trans, P4-cis dan P5 juga diperolehi sebagai satu campuran. This thesis consists of two parts. Part one concerns with the reaction of hexachlorocyclotriphosphazene, (NPChh. with 1-napthol, 81, in the mole ratio of 1: 1, 1:2 and 1 :3. The reaction at 1:1 mole ratio afforded 4 model compounds that were identified and labeled as P1, P2, P3-trans and P3-cis. P1 could be isolated in pure form using column chromatography, whereas P2, P3-trans and P3-cis were obtained as a mixture. The reaction at 1:2 mole ratio yielded 7 model compounds: P1, P2, P3-trans, P3-cis, P4- trans, P4-cis and P5. P1 was isolated as a pure compound, whereas P2, P3-trans and P3-cis were obtained as a mixture, and P4-trans, P4-cis and P5 were also obtained as a mixture.