Nombor Perdana - Lee , Hong Nai (2008)
Teori Nomber ialah bidang Matematik yang menarik minat dan perhatian semua sejak beribu-ribu tahun dahulu. Ia digelar sebagai "Ratu bagi Matematik' oleh Gauss. Di Malaysia para pelajar didedahkan dengan pelbagai jenis nombor. Para pelajar mula diperkenalkan dengan nombor perdana sejak di tingkatan satu lagi. Tetapi, apabila ditanyakan apa itu nombor perdana, ramai pelajar malahan guru hanya boleh memberi jawapan "nombor yang hanya boleh dibahag( oleh 1 dan dirinya". Mereka tidak dapat memberi penerangan lanjut mengenai soalan ini. Oleh sebab inilah, telah mendorong saya untuk menjadikan Nombor Perdana sebagai tajuk projek saya. The Number Theory is an interesting field of Mathematics and it has attracted the fascination and attention of many since thousand of years ago. Gauss called it 'The Queen for Mathematics.' In Malaysia, students are exposed with various numbers. Both the previous curriculum and the present Integrated Curriculum introduces the secondary students to the prime number in form one itself. However, when asked to explain what prime number is, almost all students and even teachers themselves could only say that 'prime number is any number that is divisible by one and by itself.' They could not give a more suitable explanation than this. In view of this, it has encouraged me to explore prime numbers as my project topic.