Constrained Interpolation By Parametric Rational Cubic Splines - Lau, Bee Fang (2010)

(untitled)
Interpolasi terkekang adalah berguna dalam masalah seperti mereka bentuk sebuah Iengkung yang perlu dihadkan dalam suatu kawasan tertentu. Dalam disertasi ini, kami membincangkan interpolasi terkekang dengan menggunakan splin kubik nisbah yang diperkenalkan dalam (Goodman et aI, 1991). Terdapat dua kaedah pengubahsuaian lengkung disarankan, kaedah yang melibatkan modifikasi pemberat a,p berkaitan dengan titik hujung segmen lengkung dibincangkan dalam disertasi ini. Skim ini memperoleh sebuah G2 lengkung interpolasi yang terletak di sebelah garis-garis yang diberikan seperti data yang diberikan. Sebagai perkembangan daripada kertas ini, kami akan memperoleh satu skim interpolasi terkekang altematif dengan menggunakan lengkung kubik nisbah. Pemberat n, e yang berkaitan dengan titik kawalan dalaman diubah suai untuk memperoleh sebuah G1 lengkung interpolasi yang terletak di sebelah garis-garis yang diberikan seperti data yang diberikan. Constrained interpolation could be useful in problem like designing a curve that must be restricted within a specified region. In this dissertation, we discuss constrained interpolation using rational cubic splines introduced in (Goodman et aI, 1991). There are two curve modification methods suggested and the one which involves modification of the weights a ,fJ associated with the end points of the curve segments is discussed in this dissertation. This scheme obtains a G2 interpolating curve which lies on one side of the given lines as the given data. Extension from this paper, we will derive an alternative constrained interpolation scheme using rational cubic curve. The weights Q , e associated with the inner control points are modified to obtain a G1 interpolating curve which lies on one side of the given lines as the given data.