The Factors Of Influencing The Climate Change Adaptation Disclosure Among The Companies In Asia Pasific Region - Athinarayanan, Athivagar (2015)
Perubahan iklim merupakan isu utama sosial yang meningkatkan kebimbangan kepada kerajaan , orang awam dan perniagaan terutamanya bagi orang-orang industri dianggap sebagai pemancar besar rumah hijau. Kenyataan masalah bagi kajian ini adalah untuk mengkaji hubungan antara dimensi budaya negara luar seperti jarak kuasa , ketidakpastian mengelakkan , individualisme dan kejantanan , dimensi budaya kebangsaan dalaman kepelbagaian seperti pasaran, kepelbagaian produk dan industri dan dimensi tadbir urus seperti CSR kewujudan jawatankuasa, pakatan NGO, dan komitmen pengurusan atasan terhadap perubahan iklim langkah penyesuaian atau aktiviti telah dijalankan oleh syarikat-syarikat di negara-negara baru muncul dengan mendedahkan isu-isu perubahan iklim dalam laporan kemampanan mereka.