The Structure Of The Number System - Khoo, Keat Guan (2008)
Matematik selalunya dihubungkaitkan dengan sistem nombor. Sistem nombor adalah satu set nombor yang bercirikan operasi arithmetik seperti operasi penambahan atau pendaraban. Secara kasarnya, sistem nombor yang ringkas dalam analisis nyata bermula dengan nombor jati. Pembentukan nombor jati akan dibincang dari segi pendekatan teori. Sehubungan dengan itu, perbincangan kertas kerja ini akan bermula dengan konsep asas teori set dan ciri-ciri yang berkaitan. Di samping itu, sejarah ringkas tentang nombor juga akan diimbas. Dari segi pembentukan nombor pula, perbincangan bertitik tolak dari nombor jati, diikuti dengan nombor integer, nombor nisbah dan akhimya kepada nombor nyata . Mathematics deals with a variety of number systems. A number system is a set of numbers, together with one or more operations, such as addition or multiplication. The simplest number system in real analysis is the natural numbers. The set of natural numbers is constructed from the viewpoint of set theoretical approach. In this paper, the discussion start with the basic set theory and the relevant properties. The brief history of numbers will then be revealed. The construction of numbers will be started with natural numbers, and then extended to the integers, rational numbers and finally the real numbers.