Poplar Oxidoreduct Ases Involved In The Oxidative Stress Response: A Crystallographic Snapshot Towards The Understanding Of The Catalytic Mechanisms - Koh, Cha San (2008)

(untitled)
Penghasilan specIes oksigen reaktif (ROS) merupakan akibat daripada persekitaran senti as a dalam keaadaan aerobik yang tidak boleh dielakkan dan ia boleh disingkirkan oleh beberapa jenis sistem enzim sebaik sahaja dihasilkan. Tiga jenis oksidoreduktase (Glutathion peroksidase, Gpx; thioredoksin, Trx; and glutaredoksin, Grx) daripada Populus trichocarpa x deltoides (kayu keras jenis poplar) telah dicirikan melalui pendekatan biokimia dan kristalografi X-ray. Gpxs terdiri daripada sekumpulan enzim yang mengawal tahap ROS dalam s~l dan melindunginya daripada kerosakan oksidatif. The production of reactive oxygen species (ROS) is an unavoidable consequence of living in an aerobic environment and once produced, it can be removed by several different enzyme systems. Three oxidoreductases (glutathione peroxidase, Gpx; thioredoxin, Trx and glutaredoxin, Grx) from Populus trichocarpa x deltoides (poplar tree) were characterized using biochemistry and X-ray crystallography approaches. Gpxs are a group of enzymes that regulate the levels ofROS in cells, and protect them against oxidative damage.