Kebudayaan Hibrid Dalam Alam Bina Malaysia: Kajian Kes Masyarakat Baba Nyonya Melaka - Ong , Kelvin U-Lin (1999)

(untitled)
Tesis ini mengkaji tentang pengaruh 'kehibridan' atau ciri-ciri hibrid dalam sesebuah budaya hibrid ke atas budaya dan alam binanya. Budaya hibrid Baba Nyonya di pilih sebagai kajian kes. Bab 2 akan membincangkan ciri-ciri hibrid dalam aspek fizikal alam bina masyarakat Baba Nyonya. Seterusnya, bab 3 akan membincangkan ciri-ciri hibrid dalam aspek sosio ekonomi. Budaya dan alam bina Baba Nyonya pada masa kini semakin merosot berbanding dengan zaman penjajahan British. Oleh itu tesis ini akan mengkaji bagaimana ciri-ciri hibrid dalam aspek sosio ekonomi Baba Nyonya mengakibatkan budaya uniknya semakin merosot seperti yang dihuraikan dalam bab 4.