Effect Of Lactobacillus Acidophilus And Mannan Oligosaccharide On Growth Performance, Digestive Enzyme Activities, Intestinal Morphology, Haematology And Resistance Of Striped Catfish (Pangasianodon Hypophthalmus, Sauvage, 1878) Juveniles Against Aeromonas Hydrophila - Akter, Mst. Nahid (2015)
Penyakit dianggap sebagai salah satu faktor yang paling penting membimbangkan dalam akuakultur ikan patin berjalur (Pangasianodon hypophthalmus, Sauvage, 1878). Oleh itu untuk itu beberapa siri ujikaji telah dijalankan untuk mengenalpasti tahap yang paling sesuai bagi probiotik Lactobacillus acidophilus (LAB) dan prebiotik mannan oligosakarida (MOS,yang dapat meningkatkan pertumbuhan dan tahap kesihatan ikan patin berjalur juvenil.