Properties Of Foamed Concrete With Oil Palm Ash Inclusion And Its Application As An Interlocking Mortarless Block - Abdulameer, Mohammed Zuhear (2015)
Abu minyak kelapa sawit (OPA) merupakan salah satu bahan buangan yang dihasilkan daripada industri minyak kelapa sawit. Ianya menjadi kebiasaan dibiarkan mereput di kilang kelapa sawit atau dibuang di kawasan tanah tambak yang menimbulkan pelbagai isu alam sekitar. OPA telah digunakan sebagai bahan pozzolana dalam pelbagai kajian bagi menghasilkan konkrit dan produk berkaitan simen yang lain.