Growth And Characterization Of Rutile Tio2 Nanostructures Synthesized By Chemical Bath Deposition For Uv Photodetector Applications - Abbas , Mohammed Selman (2015)
Dalam projek ini, titanium dioksida (TiO2) fasa rutil berstruktur nano telah berjaya difabrikasikan menggunakan kaedah pemendapan rendaman kimia (CBD). Kajian ini bertujuan untuk mengfabrikasikan nanostruktur (Ns) TiO2 rutil menggunakan teknik kos rendah dan untuk memastikan keadaan yang optimum untuk pembangunan Ns TiO2 rutil yang seragam melalui kaedah CBD atas pelbagai substrat, seperti Si (111) jenis-p, nilam (Al2O3) satah-c, kaca bersalut FTO (FTO kaca), kaca dan kuarza.