The Distribution Of Aquatic Mammals In The Waters Of Penang Island, Malaysia, With A Focus On The Ecology And Conservation Of The Irrawaddy Dolphin Orcaella Brevirostris (Owen In Grey, 1866) - Rodríguez Vargas, Luz Helena (2015)
Status terkini mengenai mamalia akuatik di Pulau Pinang, Malaysia, tidak didokumentasikan. Ancaman seperti pembangunan pesisir pantai, penangkapan ikan dan aktiviti bot kini semakin meningkat. Tambahan lagi, terdatap bukti tentang aktiviti memerhati lumba-lumba yang tidak dikawal serta beberapa kejadian tangkapan haiwan setasea secara tidak sengaja yang boleh memberi kesan kepada populasi tempatan haiwan ini.